Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Voor Outer en Heerd: E.J. van Gansen en de Boerenkrijg van 1798 | Jo Van Dessel

zondag 15 oktober 2023 | Start om 09:30 tot 12:30

Jo Van Dessel over de Boerenkrijg

Westerlo, Kerstmis 1766. In een statig huis aan het marktplein wordt Emmanuel Jozef van Gansen geboren. Hij was een godenkind, zo leert ons zijn naam!

Zijn jeugd speelt zich af onder het bewind van de Verlichte Oostenrijkse despoot Jozef II, de keizer-koster. Het is een tijd van oproer en revoluties, en wanneer in 1789 de Brabantse Omwenteling plaatsvindt, vecht de 23-jarige van Gansen mee aan de zijde van de ‘Belgische’ Revolutionairen! Victorie! Maar even later annexeren de Fransen de Zuidelijke Nederlanden in 1795… Van Gansen blijkt een fameuze tegenstander van de nieuwe heersers. Hij pleegt verzet, gewapend verzet! Hij wordt één van de Kempense leiders van de opstand tegen de Franse bezetter in 1798, bij ons beter bekend
als de Boerenkrijg.

De lezing is kort maar krachtig: tekst, beeld en geluid wisselen elkaar af en vertellen samen het verhaal van de Boerenkrijg vanuit het oogpunt van één van Westerlo’s bekendste historische figuren! Voor Outer en Heerd: een verhaal uit de ‘stille’ Kempen dat later nationale weerklank kreeg.

Wie is Jo Van Dessel?

Jo Van Dessel (1973) is Kempenaar van geboorte, historicus (UFSIA, KUL), podcaster en toeristisch gids in oa. de Forten van Breendonk en Liefkenshoek, de Musea Plantin-Moretus en Mayer van den Bergh, stadsgids in Herentals en tot voor kort ook in de abdij van Tongerlo.

Naar aanleiding van 225 jaar Boerenkrijg en op vraag van Elke de Busser heeft hij een eenmalige lezing uitgewerkt, gebaseerd op zijn 5-delige podcast (2021) over het leven van Jozef van Gansen én zijn bijna ‘mythische’ rol in de Revolte van het Jaar VII.


Inschrijven

Davidsfondsleden € 25 / Niet-leden € 30 | Lezing + ontbijtbuffet

Inschrijven voor 11 oktober op één van de volgende wijzen:

  • Bestellen van tickets via:
  • Door storting van het verschuldigde bedrag
    • met vermelding van de deelnemer(s) op BE 48 9796 0319 6727 van Davidsfonds Tongerlo

Gegevens

Datum:
zondag 15 oktober 2023
Tijd:
09:30 tot12:30
Kosten:
€25 – €30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://davidsfondstongerlo.eventgoose.com/

Organisator

Davidsfonds Tongerlo
Telefoon
0475341188
E-mail
louis_heylen@telenet.be
Site
Bekijk de site van Organisator

Torenhof

Geneinde 1
Tongerlo, Antwerpen 2260 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie